Vaří Rudolf

Domů » Recepty » Oběd » Paella – španělské rizoto

Paella – španělské rizoto

Skvělé španělské rizoto není vůbec složité. Stačí jedna pánev a několik ingrediencí.

Paella – španělské rizoto

Kategorie, ObtížnostStředně pokročilí
paella
Porcí4 Porce
Čas přípravy10 minDoba vaření30 minCelkový čas40 min

Budeš potřebovat

 400 g mořských plodů
 2 hrnky kulatozrnné rýže
 3 velká zralá rajčata
 2 červené papriky
 2 cibule
 3 stroužky česneku
 2 deci bílého vína
 2 litry zeleninového vývaru
 špetka šafránu
 sůl
 pepř

Postup

1

Nakrájej cibuli nadrobno, nasekej si česnek, a nakrájej na proužky papriky. Na pánev nalej olivový olej, nech ho rozehřát, a nakrájené suroviny začni restovat. Předpokládám, že pánev paellera nemáš, takže normální wok postačí.

2

Zatímco se cibule s česnekem a paprikou restují, uvař si litr vody v rychlovarné konvici. Rajčata nahoře lekce nařízni a pak je zalej vařící vodou. Nech je minutku koupat v horké vodě. Pak je vyndej a oloupej jim slupku. To se dělá proto, že by se při vaření stejně sloupla a pak by strávníky škrábala v krku. Není to moc příjemné.
Oloupaná rajčata nakrájej na kostičky a vhoď je na pánev k cibuli a paprice.

3

Do pánve vsyp suchou syrovou rýži. Můžeš ji v oleji krátce osmahnout, ale není to nutné. Nalej do pánve vývar a přiveď jej k varu. Přidej i bílé víno. Ze začátku se ti bude zdát, že je to jen samá voda. Rýže nebude skoro vidět. Časem ale nasákne vývar a zvětší svůj objem. Rýže Arborio má navíc tu vlastnost, že se po uvaření stává krémovitou a krásně zahustí celé jídlo.
Osol a opepři podle chuti. Přidej šafrán, aby rýže zavoněla a získala krásnou nažloutlou barvu. Ale se šafránem to nepřeháněj. Dej ho tam, no, jako šafránu - co se nabere na špičku nože. Fakt to stačí.

4

Nyní je čas na mořské plody. Můžeš koupit čerstvé nebo mražené. Já se za přípravu mražených nestydím - moře tu nemáme, a sehnat čerstvé mořské plody vlastně nelze. Úplně mi postačí tácek mořských plodů z Lidlu, na kterém jsou nějaké mušle, kalamáry, rybí maso apod. Zvlášť si kup několik velkých krevet a nějaké slávky. Právě pěkně orestované krevety s červenou barvou a otevřené slávky, jsou pro paellu typické.
Do pánve s rýží vsyp ty mražené nebo čerstvé plody moře.
Můžeš si na druhou pánev nalít trochu oleje, po rozpálení vhodit krevety a orestovat do červena. Pak je vyndat, vhodit na pánev slávky, prohodit je na oleji a zalít trochou vývaru. Až se vývar začne vařit, slávky se otevřou. Je to vždy radost se na to dívat.
POZOR: jestli se nějaká slávka nebo i jiný druh škeblí neotevřou při tepelné úpravě, vyhoď je. Nedají se jíst.
Druhá pánev ale trochu kazí to, že jde o jídlo z jednoho hrnce. takže klidně i krevety i slávky dej do vařící se rýže ve vývaru. Udělají se i tak, jen to nebude tak ozdobné.

5

Rýže s mořskými plody se bude vařit asi 15 - 20 minut. Ke konci uvidíš, jak paella houstne a má takovou krémovitou konzistenci. Už nepřipomíná polévku, ale opravdové rizoto. Tedy italské krémovité rizoto, ne to naše skoro sypké. Pokud jsi dělal krevety a slávky na jiné pánvi, naaranžuj je před podáváním na pánev s paellou. Jestli jsi je dělal na jedné pánvi, alespoň je vystav tak, ať jsou dobře vidět.

Do paelly můžeš místo mořských plodů použít třeba kuřecí maso. Případně dát obojí. Někdo přidává zelený hrášek nebo mladé zelené fazolky. Obměny si můžeš vyzkoušet a udělat si vlastní Paellu. Základem je ale vždy kvalitní rýže ve vývaru a vínu.

Dobrou chuť.

Ingredience

 400 g mořských plodů
 2 hrnky kulatozrnné rýže
 3 velká zralá rajčata
 2 červené papriky
 2 cibule
 3 stroužky česneku
 2 deci bílého vína
 2 litry zeleninového vývaru
 špetka šafránu
 sůl
 pepř

Pokyny

1

Nakrájej cibuli nadrobno, nasekej si česnek, a nakrájej na proužky papriky. Na pánev nalej olivový olej, nech ho rozehřát, a nakrájené suroviny začni restovat. Předpokládám, že pánev paellera nemáš, takže normální wok postačí.

2

Zatímco se cibule s česnekem a paprikou restují, uvař si litr vody v rychlovarné konvici. Rajčata nahoře lekce nařízni a pak je zalej vařící vodou. Nech je minutku koupat v horké vodě. Pak je vyndej a oloupej jim slupku. To se dělá proto, že by se při vaření stejně sloupla a pak by strávníky škrábala v krku. Není to moc příjemné.
Oloupaná rajčata nakrájej na kostičky a vhoď je na pánev k cibuli a paprice.

3

Do pánve vsyp suchou syrovou rýži. Můžeš ji v oleji krátce osmahnout, ale není to nutné. Nalej do pánve vývar a přiveď jej k varu. Přidej i bílé víno. Ze začátku se ti bude zdát, že je to jen samá voda. Rýže nebude skoro vidět. Časem ale nasákne vývar a zvětší svůj objem. Rýže Arborio má navíc tu vlastnost, že se po uvaření stává krémovitou a krásně zahustí celé jídlo.
Osol a opepři podle chuti. Přidej šafrán, aby rýže zavoněla a získala krásnou nažloutlou barvu. Ale se šafránem to nepřeháněj. Dej ho tam, no, jako šafránu - co se nabere na špičku nože. Fakt to stačí.

4

Nyní je čas na mořské plody. Můžeš koupit čerstvé nebo mražené. Já se za přípravu mražených nestydím - moře tu nemáme, a sehnat čerstvé mořské plody vlastně nelze. Úplně mi postačí tácek mořských plodů z Lidlu, na kterém jsou nějaké mušle, kalamáry, rybí maso apod. Zvlášť si kup několik velkých krevet a nějaké slávky. Právě pěkně orestované krevety s červenou barvou a otevřené slávky, jsou pro paellu typické.
Do pánve s rýží vsyp ty mražené nebo čerstvé plody moře.
Můžeš si na druhou pánev nalít trochu oleje, po rozpálení vhodit krevety a orestovat do červena. Pak je vyndat, vhodit na pánev slávky, prohodit je na oleji a zalít trochou vývaru. Až se vývar začne vařit, slávky se otevřou. Je to vždy radost se na to dívat.
POZOR: jestli se nějaká slávka nebo i jiný druh škeblí neotevřou při tepelné úpravě, vyhoď je. Nedají se jíst.
Druhá pánev ale trochu kazí to, že jde o jídlo z jednoho hrnce. takže klidně i krevety i slávky dej do vařící se rýže ve vývaru. Udělají se i tak, jen to nebude tak ozdobné.

5

Rýže s mořskými plody se bude vařit asi 15 - 20 minut. Ke konci uvidíš, jak paella houstne a má takovou krémovitou konzistenci. Už nepřipomíná polévku, ale opravdové rizoto. Tedy italské krémovité rizoto, ne to naše skoro sypké. Pokud jsi dělal krevety a slávky na jiné pánvi, naaranžuj je před podáváním na pánev s paellou. Jestli jsi je dělal na jedné pánvi, alespoň je vystav tak, ať jsou dobře vidět.

Paella – španělské rizoto

Dnes vaří Rudolf

Miluju jídlo i jeho přípravu. Nepovažuji se ale za mistra, a do Masterchefa bych se asi nepřihlásil. Mám jen radost, když mým hostům chutná.

Snad tu najdeš nějakou inspiraci i pro své pokusy ve vlastní kuchyni. Měj na mysli, že vařit může každý.

Chlapi sobě!

Nejnověji přidané recepty
cibulačka

Cibulačka

Udělej si doma pravou francouzskou cibulačku. Za málo peněz hodně muziky. Cibule, cibule a cibule. Naprostá dobrota.

Rohlíky a housky

Domácí rohlíky

Došlo pečivo? Netřeba si zoufat – udělej si rohlíky doma sám. Křupavé, voňavé a zlaté domácí rohlíky.

zelené špagety

Zelené špagety

Recept na výborné „zelené špagety“. Špagety se špenátem, kuřecím masem a žampióny.

Napsat komentář