Vaří Rudolf

Domů » Recepty » Bezmasé » Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Došlo pečivo? Netřeba si zoufat - udělej si rohlíky doma sám. Křupavé, voňavé a zlaté domácí rohlíky.

Domácí rohlíky

Kategorie, , ObtížnostStředně pokročilí
Rohlíky a housky
Porcí4 Porce
Čas přípravy2 hodDoba vaření20 minCelkový čas2 hod 20 min

Budeš potřebovat

 0,5 kg hladké mouky
 0,5 kostky čerstvého droždí
 3 dcl plnotučného mléka
 lžička cukru
 lžička soli
 čtvrt kostky másla
 mák, sezam či hrubá sůl na ozdobu

Postup

1

Do misky dej čerstvé droždí a zasyp lžící cukru. Vezmi vidličku a rozetři cukr do droždí. Za chvíli uvidíš kouzlo - suché droždí nejprve zvlhne a pak se stane tekuté.

2

Ohřej deci mléka na příjemnou teplotu. Nesmí být moc. Jen vlažné tak, aby bylo příjemné k pití. Kvásek je totiž živý, a nechceme ho usmrtit v horkém mléce. Pak ho vlej do misky s kvasnicemi.

3

Přidej lžíci mouky, aby kvasnice měly co papat. Pak zakryj misku streč folií a dej ji na nějaké teplé místo. Po pár minutách můžeš vidět, jak kvásek "vzejde". Začne navyšovat svůj objem. Kvasnice totiž začnou papat mouku a cukr , množit se a (jak to jen říct slušně) prdět plyny do výsledného kvásku. Počkej, až bude mít kvásek konzistenci našlehané pěny. Cca 10 minut to zabere.

4

Ve větší míse smíchej mouku, sůl a na kousky nakrájené máslo. Místo másla můžeš použít i sádlo nebo olej. Já si ale máslo oblíbil nejvíc. Pokud nemáš robota, je čas ručně prohníst mouku s máslem. Cílem je rozmělnit rovnoměrně to máslo v mouce. To této hmoty vlej zbytek teplého mléka a všechen kvásek.

5

Teď je opět čas buď na robota nebo na silné paže. Je zapotřebí, propojit dokonale všechny ingredience. Ze začátku se těsto celkem dost lepí, tak pokud hněteš ručně, ponech těsto ze začátku v míse a použij nějakou větší vařečku. Čím déle hněteš, tím je těsto méně lepivé. Můžeš ho vyklopit na vál a pokračovat s hnětením na stole.
Není žádný přesný doporučený pohyb, který bys měl u hnětení dodržovat. Prostě těsto stlač, přelož, otoč, zase stlač a pořád dokola. Je to makačka, ale vydrž alespoň 10 minut. Jestli se ti při hnětení zdá, že je těsto pořád lepivé, přidej mouku. Kdyby naopak bylo suché nebo se dokonce drolilo, přidej tekutinu. Mléko nebo pár kapek oleje.

6

Po dokončení hnětací fáze máš před sebou hladký a hebce nadýchaný bochánek. Dáme mu chvíli na odpočinek. A co si budeme namlouvat - po ručním hnětení si můžeš odpočinout i ty. Dej těsto zpět do mísy, potři ho trochou oleje, a mísu zakryj streč folií. Má 45 minut čas než těsto zdvojnásobí svůj objem.

kynutí těsta

7

Budeš potřebovat 2 plechy. Na každý z nich je dobré položit papír na pečení. Vyklop bochník těsta na vál. Těsto je vážně hodně provzdušněné, tak se nelekni, že hodně spadne a přijde skoro o všechen vzduch. Nic se neděje - ještě mu za chvíli dáme čas na druhé kynutí. Celý bochník rozděl na 4 stejně velké díly. Vezmi první dílek a vyválej z něj kruhovou placku asi 30 cm v průměru. Válečkem tahej ze středu ke krajům a na všechny strany.

8

Tuto placku rozřízni na 4 čtvrtiny. Dostaneš tedy 4 trojúhelníky s jednou zaoblenou stranou. Vyber si jeden z nich a oba konce té zaoblené strany přehni dovnitř. Jen kousek - asi půl centimetru. To proto, aby rohlíček po upečení líp vypadal a neměl ostře špičaté konce. No a pak ten kousek těsta sroluj od kraje směrem ke středu. Špičku ze středu můžeš třeba ještě lehce natáhnout a přilepit na tělo rohlíku, aby se neodlepovala.

vyválené těsto

9

Přenes první rohlíček na plech s pečicím papírem. Postupně takto zabal zbývající 3 trojúhelníčky. Pak pokračuj s rozválením ostatních bochánků, až postupně zaplníš oba plechy. Mezi rohlíkama nech dost místa - budou ještě kynout, jak ať se neslepí. Potři nebo postříkej rohlíky vodou a posyp je mákem, sezamem nebo solí. Případně je klidně nech holé - někomu to tak chutná víc.

10

Kromě rohlíků můžeš plést uzly, housky, nebo jen vyválet bulky a nahoře je trochu naříznout do kříže, aby při pečení nepopraskaly. Tvar pečiva může být vlastně libovolný.

Pletení housky

11

Čas na další kynutí je tu. Rohlíkům dej ještě tak půl hodinky, aby znovu nabraly ztracený objem. Mezi tím rozehřej troubu na nějakých 180°. Jestli máš horkovzdušnou troubu, bude stačit o něco méně.

12

Dej oba plechy do trouby a na minutce si nastav 10 minut. Mezi tím si připrav skleničku vody, do které dej lžičku soli a nech ji rozpustit. Po 10 minutách plechy vysuň a rohlíky ještě postříkej nebo potři slanou vodou - mají pak lesklejší kůrku. Jestli ti trouba peče nerovnoměrně, můžeš oba plechy přehodit a otočit.

13

Nech rohlíky v troubě dalších cca 10 minut. Přesný čas se těžko určuje, bo každá trouba peče jinak. Ale jakmile začnou rohlíčky tmavnout, blíží se chvíle, kdy je vyndáš. Po vyndání je doporučuju nenechávat na plechu, aby se dodatečně nestihly připálit. Sundej je a dej nejlépe na nějakou mřížku vychladnout.

domácí rohlíky a housky

K úplnému vychladnutí rohlíků ale asi stejně nedojde – pokud je s tebou někdo v kuchyni, ta úžasná vůně ho donutí nějaký exemplář ti ukrást pod rukama a rychle zkonzumovat. Je zbytečné říkat, že kynuté těsto by se mělo sníst v den upečení, jelikož těch 16 rohlíků se sní během chvilky.

Ingredience

 0,5 kg hladké mouky
 0,5 kostky čerstvého droždí
 3 dcl plnotučného mléka
 lžička cukru
 lžička soli
 čtvrt kostky másla
 mák, sezam či hrubá sůl na ozdobu

Pokyny

1

Do misky dej čerstvé droždí a zasyp lžící cukru. Vezmi vidličku a rozetři cukr do droždí. Za chvíli uvidíš kouzlo - suché droždí nejprve zvlhne a pak se stane tekuté.

2

Ohřej deci mléka na příjemnou teplotu. Nesmí být moc. Jen vlažné tak, aby bylo příjemné k pití. Kvásek je totiž živý, a nechceme ho usmrtit v horkém mléce. Pak ho vlej do misky s kvasnicemi.

3

Přidej lžíci mouky, aby kvasnice měly co papat. Pak zakryj misku streč folií a dej ji na nějaké teplé místo. Po pár minutách můžeš vidět, jak kvásek "vzejde". Začne navyšovat svůj objem. Kvasnice totiž začnou papat mouku a cukr , množit se a (jak to jen říct slušně) prdět plyny do výsledného kvásku. Počkej, až bude mít kvásek konzistenci našlehané pěny. Cca 10 minut to zabere.

4

Ve větší míse smíchej mouku, sůl a na kousky nakrájené máslo. Místo másla můžeš použít i sádlo nebo olej. Já si ale máslo oblíbil nejvíc. Pokud nemáš robota, je čas ručně prohníst mouku s máslem. Cílem je rozmělnit rovnoměrně to máslo v mouce. To této hmoty vlej zbytek teplého mléka a všechen kvásek.

5

Teď je opět čas buď na robota nebo na silné paže. Je zapotřebí, propojit dokonale všechny ingredience. Ze začátku se těsto celkem dost lepí, tak pokud hněteš ručně, ponech těsto ze začátku v míse a použij nějakou větší vařečku. Čím déle hněteš, tím je těsto méně lepivé. Můžeš ho vyklopit na vál a pokračovat s hnětením na stole.
Není žádný přesný doporučený pohyb, který bys měl u hnětení dodržovat. Prostě těsto stlač, přelož, otoč, zase stlač a pořád dokola. Je to makačka, ale vydrž alespoň 10 minut. Jestli se ti při hnětení zdá, že je těsto pořád lepivé, přidej mouku. Kdyby naopak bylo suché nebo se dokonce drolilo, přidej tekutinu. Mléko nebo pár kapek oleje.

6

Po dokončení hnětací fáze máš před sebou hladký a hebce nadýchaný bochánek. Dáme mu chvíli na odpočinek. A co si budeme namlouvat - po ručním hnětení si můžeš odpočinout i ty. Dej těsto zpět do mísy, potři ho trochou oleje, a mísu zakryj streč folií. Má 45 minut čas než těsto zdvojnásobí svůj objem.

kynutí těsta

7

Budeš potřebovat 2 plechy. Na každý z nich je dobré položit papír na pečení. Vyklop bochník těsta na vál. Těsto je vážně hodně provzdušněné, tak se nelekni, že hodně spadne a přijde skoro o všechen vzduch. Nic se neděje - ještě mu za chvíli dáme čas na druhé kynutí. Celý bochník rozděl na 4 stejně velké díly. Vezmi první dílek a vyválej z něj kruhovou placku asi 30 cm v průměru. Válečkem tahej ze středu ke krajům a na všechny strany.

8

Tuto placku rozřízni na 4 čtvrtiny. Dostaneš tedy 4 trojúhelníky s jednou zaoblenou stranou. Vyber si jeden z nich a oba konce té zaoblené strany přehni dovnitř. Jen kousek - asi půl centimetru. To proto, aby rohlíček po upečení líp vypadal a neměl ostře špičaté konce. No a pak ten kousek těsta sroluj od kraje směrem ke středu. Špičku ze středu můžeš třeba ještě lehce natáhnout a přilepit na tělo rohlíku, aby se neodlepovala.

vyválené těsto

9

Přenes první rohlíček na plech s pečicím papírem. Postupně takto zabal zbývající 3 trojúhelníčky. Pak pokračuj s rozválením ostatních bochánků, až postupně zaplníš oba plechy. Mezi rohlíkama nech dost místa - budou ještě kynout, jak ať se neslepí. Potři nebo postříkej rohlíky vodou a posyp je mákem, sezamem nebo solí. Případně je klidně nech holé - někomu to tak chutná víc.

10

Kromě rohlíků můžeš plést uzly, housky, nebo jen vyválet bulky a nahoře je trochu naříznout do kříže, aby při pečení nepopraskaly. Tvar pečiva může být vlastně libovolný.

Pletení housky

11

Čas na další kynutí je tu. Rohlíkům dej ještě tak půl hodinky, aby znovu nabraly ztracený objem. Mezi tím rozehřej troubu na nějakých 180°. Jestli máš horkovzdušnou troubu, bude stačit o něco méně.

12

Dej oba plechy do trouby a na minutce si nastav 10 minut. Mezi tím si připrav skleničku vody, do které dej lžičku soli a nech ji rozpustit. Po 10 minutách plechy vysuň a rohlíky ještě postříkej nebo potři slanou vodou - mají pak lesklejší kůrku. Jestli ti trouba peče nerovnoměrně, můžeš oba plechy přehodit a otočit.

13

Nech rohlíky v troubě dalších cca 10 minut. Přesný čas se těžko určuje, bo každá trouba peče jinak. Ale jakmile začnou rohlíčky tmavnout, blíží se chvíle, kdy je vyndáš. Po vyndání je doporučuju nenechávat na plechu, aby se dodatečně nestihly připálit. Sundej je a dej nejlépe na nějakou mřížku vychladnout.

domácí rohlíky a housky

Domácí rohlíky

Dnes vaří Rudolf

Miluju jídlo i jeho přípravu. Nepovažuji se ale za mistra, a do Masterchefa bych se asi nepřihlásil. Mám jen radost, když mým hostům chutná.

Snad tu najdeš nějakou inspiraci i pro své pokusy ve vlastní kuchyni. Měj na mysli, že vařit může každý.

Chlapi sobě!

Nejnověji přidané recepty
cibulačka

Cibulačka

Udělej si doma pravou francouzskou cibulačku. Za málo peněz hodně muziky. Cibule, cibule a cibule. Naprostá dobrota.

Rohlíky a housky

Domácí rohlíky

Došlo pečivo? Netřeba si zoufat – udělej si rohlíky doma sám. Křupavé, voňavé a zlaté domácí rohlíky.

zelené špagety

Zelené špagety

Recept na výborné „zelené špagety“. Špagety se špenátem, kuřecím masem a žampióny.

Napsat komentář