Zelené špagety
Budeš potřebovat
Postup
Ze všeho nejdřív potřebuješ velký hrnec. Počítej s tím, že na jednu porci špaget potřebuješ tak litr vody. Když dáš vody o něco víc, než se ti bude zdát potřeba, je to právě tak akorát.
Špagety vař ve vodě, která bude slaná asi jako mořská voda. Vodu na těstoviny přesolíš jen těžko. Takže 3 polévkové lžíce soli do vody a šup s hrncem na sporák.
Pánev nebo lépe Vok dej na sporák a zapal střední plamen. Do pánve vlij polovinu oleje na smažení. Než se olej zahřeje, nakrájej cibuli najemno a vhoď do rozehřátého oleje. Nechceš ji nechat moc zhnědnout. Stačí ti, když cibule takzvaně "zesklovatí". To poznáš tak, že trochu opravdu zprůhlední a začne vonět.
Než cibule zesklovatí, máš čas na krájení kuřecích stehenních řízků. Můžeš tedy použít i prsní, ale léta zkušeností s vařením tohoto receptu ukazují, že prsní řízky nikdy neuděláš tak šťavnaté. Budou to spíše tvrdší suché kousky masa, což nikomu moc chutnat nebude. Při krájení občas nezapomeň zamíchat cibuli a pohlídat, aby moc nezhnědla.
Nakrájené maso pak přidej do pánve a orestuj. Maso nemusí být v pánvi dlouho. Vlastně jen tak dlouho, aby nebylo syrové. Nechceš ho úplně usmažit, a už vůbec nechceš žádnou křupavou kůrku na povrchu. Trochu soli pomůže, aby maso pustilo šťávu, o kterou nechceš přijít. Takže 3 - 5 minut na orestování masa stačí. Jen tolik, aby se šťáva z masa všechna nevypařila.
POZOR: i jen lehce syrové kuřecí maso je velmi nebezpečné a hrozí vážné zdravotní problémy. Ale neboj - maso později budeš ještě vařit, takže syrové určitě nebude. V tuto chvíli dej vše, co máš v pánvi do nějaké misky.
Upozornění: přesun masa do misky můžeš vynechat a místo smažení žampiónů (následující krok) je můžeš dusit ve šťávě z masa. Přijdeš tím ale o další rozměr chuti smažených žampiónů.
Zkušenější kuchaři už během smažení kuřecích kousků měli čas na nakrájení žampiónů. Na plátky, na čtvrtiny, jak se komu líbí. Pokud jsi to nestihl, teď je čas je nakrájet. Na pánev vlij druhou polovinu oleje a jakmile se rozehřeje, vhoď nakrájené houby. Tady je na tobě, zda houby necháš jen zvadnout a lehce je prohřeješ, nebo necháš všechnu jejich vodu odpařit a na oleji je pak osmažíš do hněda až křupava.
Ve chvíli, kdy jsou žampióny v požadovaném stupni osmažení, vrať do pánve z misky kuřecí maso s jeho šťávou. Přidej mražený sekaný špenát. Testoval jsem spoustu druhů špenátu včetně čerstvého listového, ale TOP volba je mražený od firmy Novaco. Vyrábí i variantu, kde je už i česnek a smetana. Navíc je ve formě malých válečků, a ne jako celý zmrzlý blok. Rychleji se tak na pánvi rozmrazí a navíc je vážně jemný a chutný. Celou směs v pánvi občas promíchej, aby se špenát mohl dobře rozmrazit. Pomalu jej přiveď k varu.
Nezapomeň na samotné špagety. Během příprav a vaření by se už měla voda v hrnci na špagety vařit. Doposud jsi měl plné ruce práce, ale teď, když čekáš na rozmrznutí špenátu, bude už pomalu čas vhodit špagety do vroucí vody. Opět doporučím konkrétní druh těstovin: Panzani 3 minutové. Jsou hodně tenké, takže znalci těstovin mluví spíše o Cappelini. Důstojnou variantou jsou i Barilla Capellini n.1. Skvělé na nich je, že se vaří opravdu jen 3 minutky a jsou hotové. Pokud tedy máš právě tyto tříminutové "špagety", načasuj si to tak, abys je do vody dával až ve chvíli, kdy je omáčka vlastně hotová. Budeš-li ale vařit jiný druh, který vyžaduje třeba 8 až 10 minut, začni s tím ve chvíli, kdy špenát teprve začíná povolovat
DOPORUČENÍ: špagety se potřebují opravdu vařit v bublající vodě. Nesnižuj tedy teplotu a naopak se snaž vodu udržet ve varu. Po vhození špaget do hrnce je také trochu promíchej, aby se špagety neslepily do jednoho kusu těstovinové masy.
Závěrečné dochucení omáčky spočívá v dodání bylinek a koření: bazalka a oregano spolu s několika stroužky česneku a solí podle chuti. Pokud máš doma nějakou bylinkovou zahrádku, neváhej použít čerstvé bylinky. Třeba u bazalky ihned poznáš rozdíl jak ve vůni, tak v chuti. Základ je ochutnávat. Každý potřebuje něco trochu jiného - víc česneku, vynechat oregano apod. Dochuť si tedy špenát podle svého. Na závěr vlij smetanu, ale tu už nevař - trochu by se mohla srazit. Ať se jen prohřeje v horkém špenátu. Takže po vlití smetany vypni plotýnku pod špenátem a už jen zamíchej smetanu do špenátu. Kdyby ti špenát moc zřídl, tak přeci jen chvíli povař i smetanu, ať se zredukuje.
Zjisti, jestli jsou špagety už uvařené. Výrobce sice uvádí, jak dlouho by se měly vařit, ale považuj to jen za orientační doporučení. Ke konci doporučené doby prostě zkoušej, jestli jsou na skus. Skus od slova skousnout a ne zkusit. Italsky je to Al dente, čili "na zub". Vytáhni tedy z hrnce jednu špagetu a prostě jí sněz. Správně uvařená špageta "na skus" by tedy už měla být měkká, ale ne úplně hotová. Po scezení se totiž špagety ještě trochu vaří svou vlastní teplotou. Někdo tedy po scezení ještě špagety propláchne studenou vodou. Jestli ti někdo tvrdí, že je to proto, aby se neslepily, nemá pravdu. Je to proto, aby se ukončil jejich var. Ačkoliv - převařené špagety se rychle slepí, takže vlastně mají trochu pravdu.
To nejlepší nakonec - na předehřáté talíře nalož pořádnou porci špaget, zalij bohatě špenátovou omáčkou a zastrouhej kopcem sýra, jaký máte doma na špagetách rádi. My třeba používáme goudu.
VAROVÁNÍ: zelené špagety jsou silně návykové. Hrozí reálné nebezpečí, že je budeš muset vařit alespoň jednou týdně.
Ingredience
Pokyny
Ze všeho nejdřív potřebuješ velký hrnec. Počítej s tím, že na jednu porci špaget potřebuješ tak litr vody. Když dáš vody o něco víc, než se ti bude zdát potřeba, je to právě tak akorát.
Špagety vař ve vodě, která bude slaná asi jako mořská voda. Vodu na těstoviny přesolíš jen těžko. Takže 3 polévkové lžíce soli do vody a šup s hrncem na sporák.
Pánev nebo lépe Vok dej na sporák a zapal střední plamen. Do pánve vlij polovinu oleje na smažení. Než se olej zahřeje, nakrájej cibuli najemno a vhoď do rozehřátého oleje. Nechceš ji nechat moc zhnědnout. Stačí ti, když cibule takzvaně "zesklovatí". To poznáš tak, že trochu opravdu zprůhlední a začne vonět.
Než cibule zesklovatí, máš čas na krájení kuřecích stehenních řízků. Můžeš tedy použít i prsní, ale léta zkušeností s vařením tohoto receptu ukazují, že prsní řízky nikdy neuděláš tak šťavnaté. Budou to spíše tvrdší suché kousky masa, což nikomu moc chutnat nebude. Při krájení občas nezapomeň zamíchat cibuli a pohlídat, aby moc nezhnědla.
Nakrájené maso pak přidej do pánve a orestuj. Maso nemusí být v pánvi dlouho. Vlastně jen tak dlouho, aby nebylo syrové. Nechceš ho úplně usmažit, a už vůbec nechceš žádnou křupavou kůrku na povrchu. Trochu soli pomůže, aby maso pustilo šťávu, o kterou nechceš přijít. Takže 3 - 5 minut na orestování masa stačí. Jen tolik, aby se šťáva z masa všechna nevypařila.
POZOR: i jen lehce syrové kuřecí maso je velmi nebezpečné a hrozí vážné zdravotní problémy. Ale neboj - maso později budeš ještě vařit, takže syrové určitě nebude. V tuto chvíli dej vše, co máš v pánvi do nějaké misky.
Upozornění: přesun masa do misky můžeš vynechat a místo smažení žampiónů (následující krok) je můžeš dusit ve šťávě z masa. Přijdeš tím ale o další rozměr chuti smažených žampiónů.
Zkušenější kuchaři už během smažení kuřecích kousků měli čas na nakrájení žampiónů. Na plátky, na čtvrtiny, jak se komu líbí. Pokud jsi to nestihl, teď je čas je nakrájet. Na pánev vlij druhou polovinu oleje a jakmile se rozehřeje, vhoď nakrájené houby. Tady je na tobě, zda houby necháš jen zvadnout a lehce je prohřeješ, nebo necháš všechnu jejich vodu odpařit a na oleji je pak osmažíš do hněda až křupava.
Ve chvíli, kdy jsou žampióny v požadovaném stupni osmažení, vrať do pánve z misky kuřecí maso s jeho šťávou. Přidej mražený sekaný špenát. Testoval jsem spoustu druhů špenátu včetně čerstvého listového, ale TOP volba je mražený od firmy Novaco. Vyrábí i variantu, kde je už i česnek a smetana. Navíc je ve formě malých válečků, a ne jako celý zmrzlý blok. Rychleji se tak na pánvi rozmrazí a navíc je vážně jemný a chutný. Celou směs v pánvi občas promíchej, aby se špenát mohl dobře rozmrazit. Pomalu jej přiveď k varu.
Nezapomeň na samotné špagety. Během příprav a vaření by se už měla voda v hrnci na špagety vařit. Doposud jsi měl plné ruce práce, ale teď, když čekáš na rozmrznutí špenátu, bude už pomalu čas vhodit špagety do vroucí vody. Opět doporučím konkrétní druh těstovin: Panzani 3 minutové. Jsou hodně tenké, takže znalci těstovin mluví spíše o Cappelini. Důstojnou variantou jsou i Barilla Capellini n.1. Skvělé na nich je, že se vaří opravdu jen 3 minutky a jsou hotové. Pokud tedy máš právě tyto tříminutové "špagety", načasuj si to tak, abys je do vody dával až ve chvíli, kdy je omáčka vlastně hotová. Budeš-li ale vařit jiný druh, který vyžaduje třeba 8 až 10 minut, začni s tím ve chvíli, kdy špenát teprve začíná povolovat
DOPORUČENÍ: špagety se potřebují opravdu vařit v bublající vodě. Nesnižuj tedy teplotu a naopak se snaž vodu udržet ve varu. Po vhození špaget do hrnce je také trochu promíchej, aby se špagety neslepily do jednoho kusu těstovinové masy.
Závěrečné dochucení omáčky spočívá v dodání bylinek a koření: bazalka a oregano spolu s několika stroužky česneku a solí podle chuti. Pokud máš doma nějakou bylinkovou zahrádku, neváhej použít čerstvé bylinky. Třeba u bazalky ihned poznáš rozdíl jak ve vůni, tak v chuti. Základ je ochutnávat. Každý potřebuje něco trochu jiného - víc česneku, vynechat oregano apod. Dochuť si tedy špenát podle svého. Na závěr vlij smetanu, ale tu už nevař - trochu by se mohla srazit. Ať se jen prohřeje v horkém špenátu. Takže po vlití smetany vypni plotýnku pod špenátem a už jen zamíchej smetanu do špenátu. Kdyby ti špenát moc zřídl, tak přeci jen chvíli povař i smetanu, ať se zredukuje.
Zjisti, jestli jsou špagety už uvařené. Výrobce sice uvádí, jak dlouho by se měly vařit, ale považuj to jen za orientační doporučení. Ke konci doporučené doby prostě zkoušej, jestli jsou na skus. Skus od slova skousnout a ne zkusit. Italsky je to Al dente, čili "na zub". Vytáhni tedy z hrnce jednu špagetu a prostě jí sněz. Správně uvařená špageta "na skus" by tedy už měla být měkká, ale ne úplně hotová. Po scezení se totiž špagety ještě trochu vaří svou vlastní teplotou. Někdo tedy po scezení ještě špagety propláchne studenou vodou. Jestli ti někdo tvrdí, že je to proto, aby se neslepily, nemá pravdu. Je to proto, aby se ukončil jejich var. Ačkoliv - převařené špagety se rychle slepí, takže vlastně mají trochu pravdu.
To nejlepší nakonec - na předehřáté talíře nalož pořádnou porci špaget, zalij bohatě špenátovou omáčkou a zastrouhej kopcem sýra, jaký máte doma na špagetách rádi. My třeba používáme goudu.
VAROVÁNÍ: zelené špagety jsou silně návykové. Hrozí reálné nebezpečí, že je budeš muset vařit alespoň jednou týdně.