Paella – španělské rizoto
Budeš potřebovat
Postup
Nakrájej cibuli nadrobno, nasekej si česnek, a nakrájej na proužky papriky. Na pánev nalej olivový olej, nech ho rozehřát, a nakrájené suroviny začni restovat. Předpokládám, že pánev paellera nemáš, takže normální wok postačí.
Zatímco se cibule s česnekem a paprikou restují, uvař si litr vody v rychlovarné konvici. Rajčata nahoře lekce nařízni a pak je zalej vařící vodou. Nech je minutku koupat v horké vodě. Pak je vyndej a oloupej jim slupku. To se dělá proto, že by se při vaření stejně sloupla a pak by strávníky škrábala v krku. Není to moc příjemné.
Oloupaná rajčata nakrájej na kostičky a vhoď je na pánev k cibuli a paprice.
Do pánve vsyp suchou syrovou rýži. Můžeš ji v oleji krátce osmahnout, ale není to nutné. Nalej do pánve vývar a přiveď jej k varu. Přidej i bílé víno. Ze začátku se ti bude zdát, že je to jen samá voda. Rýže nebude skoro vidět. Časem ale nasákne vývar a zvětší svůj objem. Rýže Arborio má navíc tu vlastnost, že se po uvaření stává krémovitou a krásně zahustí celé jídlo.
Osol a opepři podle chuti. Přidej šafrán, aby rýže zavoněla a získala krásnou nažloutlou barvu. Ale se šafránem to nepřeháněj. Dej ho tam, no, jako šafránu - co se nabere na špičku nože. Fakt to stačí.
Nyní je čas na mořské plody. Můžeš koupit čerstvé nebo mražené. Já se za přípravu mražených nestydím - moře tu nemáme, a sehnat čerstvé mořské plody vlastně nelze. Úplně mi postačí tácek mořských plodů z Lidlu, na kterém jsou nějaké mušle, kalamáry, rybí maso apod. Zvlášť si kup několik velkých krevet a nějaké slávky. Právě pěkně orestované krevety s červenou barvou a otevřené slávky, jsou pro paellu typické.
Do pánve s rýží vsyp ty mražené nebo čerstvé plody moře.
Můžeš si na druhou pánev nalít trochu oleje, po rozpálení vhodit krevety a orestovat do červena. Pak je vyndat, vhodit na pánev slávky, prohodit je na oleji a zalít trochou vývaru. Až se vývar začne vařit, slávky se otevřou. Je to vždy radost se na to dívat.
POZOR: jestli se nějaká slávka nebo i jiný druh škeblí neotevřou při tepelné úpravě, vyhoď je. Nedají se jíst.
Druhá pánev ale trochu kazí to, že jde o jídlo z jednoho hrnce. takže klidně i krevety i slávky dej do vařící se rýže ve vývaru. Udělají se i tak, jen to nebude tak ozdobné.
Rýže s mořskými plody se bude vařit asi 15 - 20 minut. Ke konci uvidíš, jak paella houstne a má takovou krémovitou konzistenci. Už nepřipomíná polévku, ale opravdové rizoto. Tedy italské krémovité rizoto, ne to naše skoro sypké. Pokud jsi dělal krevety a slávky na jiné pánvi, naaranžuj je před podáváním na pánev s paellou. Jestli jsi je dělal na jedné pánvi, alespoň je vystav tak, ať jsou dobře vidět.
Do paelly můžeš místo mořských plodů použít třeba kuřecí maso. Případně dát obojí. Někdo přidává zelený hrášek nebo mladé zelené fazolky. Obměny si můžeš vyzkoušet a udělat si vlastní Paellu. Základem je ale vždy kvalitní rýže ve vývaru a vínu.
Dobrou chuť.
Ingredience
Pokyny
Nakrájej cibuli nadrobno, nasekej si česnek, a nakrájej na proužky papriky. Na pánev nalej olivový olej, nech ho rozehřát, a nakrájené suroviny začni restovat. Předpokládám, že pánev paellera nemáš, takže normální wok postačí.
Zatímco se cibule s česnekem a paprikou restují, uvař si litr vody v rychlovarné konvici. Rajčata nahoře lekce nařízni a pak je zalej vařící vodou. Nech je minutku koupat v horké vodě. Pak je vyndej a oloupej jim slupku. To se dělá proto, že by se při vaření stejně sloupla a pak by strávníky škrábala v krku. Není to moc příjemné.
Oloupaná rajčata nakrájej na kostičky a vhoď je na pánev k cibuli a paprice.
Do pánve vsyp suchou syrovou rýži. Můžeš ji v oleji krátce osmahnout, ale není to nutné. Nalej do pánve vývar a přiveď jej k varu. Přidej i bílé víno. Ze začátku se ti bude zdát, že je to jen samá voda. Rýže nebude skoro vidět. Časem ale nasákne vývar a zvětší svůj objem. Rýže Arborio má navíc tu vlastnost, že se po uvaření stává krémovitou a krásně zahustí celé jídlo.
Osol a opepři podle chuti. Přidej šafrán, aby rýže zavoněla a získala krásnou nažloutlou barvu. Ale se šafránem to nepřeháněj. Dej ho tam, no, jako šafránu - co se nabere na špičku nože. Fakt to stačí.
Nyní je čas na mořské plody. Můžeš koupit čerstvé nebo mražené. Já se za přípravu mražených nestydím - moře tu nemáme, a sehnat čerstvé mořské plody vlastně nelze. Úplně mi postačí tácek mořských plodů z Lidlu, na kterém jsou nějaké mušle, kalamáry, rybí maso apod. Zvlášť si kup několik velkých krevet a nějaké slávky. Právě pěkně orestované krevety s červenou barvou a otevřené slávky, jsou pro paellu typické.
Do pánve s rýží vsyp ty mražené nebo čerstvé plody moře.
Můžeš si na druhou pánev nalít trochu oleje, po rozpálení vhodit krevety a orestovat do červena. Pak je vyndat, vhodit na pánev slávky, prohodit je na oleji a zalít trochou vývaru. Až se vývar začne vařit, slávky se otevřou. Je to vždy radost se na to dívat.
POZOR: jestli se nějaká slávka nebo i jiný druh škeblí neotevřou při tepelné úpravě, vyhoď je. Nedají se jíst.
Druhá pánev ale trochu kazí to, že jde o jídlo z jednoho hrnce. takže klidně i krevety i slávky dej do vařící se rýže ve vývaru. Udělají se i tak, jen to nebude tak ozdobné.
Rýže s mořskými plody se bude vařit asi 15 - 20 minut. Ke konci uvidíš, jak paella houstne a má takovou krémovitou konzistenci. Už nepřipomíná polévku, ale opravdové rizoto. Tedy italské krémovité rizoto, ne to naše skoro sypké. Pokud jsi dělal krevety a slávky na jiné pánvi, naaranžuj je před podáváním na pánev s paellou. Jestli jsi je dělal na jedné pánvi, alespoň je vystav tak, ať jsou dobře vidět.