Nastavení tisku:

Cibulačka

Porcí4 PorceČas přípravy20 minDoba vaření1 hodCelkový čas1 hod 20 min

Udělej si doma pravou francouzskou cibulačku. Za málo peněz hodně muziky. Cibule, cibule a cibule. Naprostá dobrota.

cibulačka

 1 kg žluté cibule
 1 litr vývaru
 2 dcl bílého vína
 trocha oleje nebo sádla
 1 lžíce hladké mouky
 lžička soli
Na ozdobení
 1 bagetka
 10 dkg tvrdého sýra
1

Nakrájej polovinu cibule na plátky asi půl centimetru široké.

2

Dej do hrnce olej nebo sádlo, rozehřej a vsyp nakrájenou cibuli. Můžeš přidat i trochu soli - pomůže cibuli líp pustit vodu. Promíchej obsah hrnce a přikryj poklicí. Cibuli nech bez zásahu pomalu dusit.

3

Jakmile cibule začne hnědnout, nadchází čas občasného míchání. Dokud má cibule vlastní šťávu, půjdou hnědé připečené flíčky ze dna hrnce dobře seškrábnout. Když to nepůjde, vlij pár lžic vody do hrnce a snaž se, aby se hnědé fleky ze dna hrnce odlepily. Hnědá barva začne převládat.

4

Jakmile bude mít cibule už barvu karamelu, přihoď druhou polovinu cibule nakrájené na stejné plátky nebo na měsíčky. Dodají polévce další rozměr a strukturu. Tuto cibuli už nech jen zesklovatět. Už nemusí zhnědnout.

5

Polévku trochu zahustíme moukou. Stačí jedna lžíce hladké mouky do jemného cedníku a poprášit obsah hrnce. Je důležité to udělat předtím, než do hrnce naliješ vývar - to by se mouka nerozpustila a udělala by noky. Takhle se kousky cibule obalí moukou a po několikerém zamíchání se mouka rozpustí v tuku.

6

Teď je čas na tekutiny. Takže vše v hrnci zalij vývarem. Je lepší ho lít postupně, aby se ta mouka opravdu správně rozpustila. Nejprve jen malé množství vývaru, aby byla cibule jen trochu ponořena. Jakmile se chvilku povaří, můžeš postupně dolít zbytek vývaru. Kdo chce, může přilít bílé suché víno. Není to nutnost, ale chuť to umí pěkně vykopnout.

7

Polévka se bude s vývarem vařit ještě asi 20 minut. Pravý čas na rozehřátí trouby. Máš-li na ní program "gril", je to správná volba. Nakrájej bagetku na tvar chlebíčků, posyp je nastrouhaným sýrem a nech chvíli zapéct. Ten správný čas poznáš - okraje bagety trochu zezlátnou a sýr se krásně rozteče.

8

Polévku rozlej do misek, na hladinu polož rozpečený plátek bagetky se sýrem a sýrem ještě zasyp. Můžeš to všechno ozdobit ještě sibulkou osmaženou do křupava nebo naopak nasekanou mladou cibulkou.

Nutrition Facts

Porce 0